Search
Close this search box.

Benkeplate: Hva kan man velge?

– Pris er en avgjørende faktor for mange, og det er grunnen til at kundene ofte velger laminat. En benkeplate av stein kan koste nesten like mye som hele kjøkkenet, eller utgjør i det minste en betydelig enkeltkostnad. Kompositt er derimot et godt og noe rimeligere alternativ til steinplater, sier Linn, fagekspert hos Snekker’n Fredrikstad.

Når du planlegger et nytt kjøkken, er valg av benkeplate en av de viktigste avgjørelsene du må ta. Benkeplaten skal ikke bare se flott ut, men også være funksjonell og tilpasset ditt bruk. Her får du en oversikt over de mest populære materialene og deres egenskaper.

Steinplater

En benkeplate i stein gir et luksuriøst preg til kjøkkenet ditt. Steinplater, som granitt og marmor, er svært holdbare og krever minimalt med vedlikehold. De tåler mye, men det er viktig å unngå å sette varme gryter direkte på overflaten og alltid bruke skjærefjøl for å unngå riper. Marmor, spesielt, kan være utsatt for flekker og misfarging, men dens kjølige overflate er perfekt for baking.

– Stein tåler det meste, men vi anbefaler likevel aldri at kundene setter varme gryter og kjeler rett på, eller at de skjærer direkte på platen uten å bruke skjærefjøl. De som velger stein, velger ofte lyse farger, og disse kan bli misfarget. Så det er ikke helt fritt frem bare fordi du har fått steinbenken på plass, sier Linn, fagekspert hos Snekker’n Fredrikstad.

Benkeplate-stein

Benkeplater i tre

Trebenkeplater gir en varm og naturlig følelse til kjøkkenet. Eik er det mest populære valget, men ask og valnøtt er også gode alternativer. En trebenkeplate krever jevnlig vedlikehold med oljing og voksing for å beskytte treverket og forhindre uttørking.

– Av de som velger tre, går rundt 80–85 prosent for eik. Vi selger også noe ask og amerikansk eller europeisk valnøtt. Men naturlig eik er det mange som vil ha, blant annet fordi de gjerne har det i gulvet, og vil ha en helhet i interiøret, fortsetter Linn i Snekker’n Fredrikstad.

Keramiske benkeplater

Keramikk er et av de hardeste og mest slitesterke materialene for benkeplater. Det har minimal oppsugingsevne, er motstandsdyktig mot riper og varme, og er svært hygienisk. Ulempen er at keramikk ofte ligger i det øvre prissjiktet, men til gjengjeld får du en benkeplate som krever lite vedlikehold og tåler tøffe kjøkkenforhold.

Benkeplate-laminat

Benkeplater i laminat

Laminat er et budsjettvennlig alternativ som krever minimalt med vedlikehold. Det kommer i et bredt utvalg av farger og mønstre, inkludert etterligninger av mer kostbare materialer som tre og stein. Laminat er også holdbart og enkelt å rengjøre, noe som gjør det til et populært valg for mange kjøkken. Akkurat nå er helt lyse og helt mørke benkeplater de mest populære valgene blant kundene.

– Det avhenger av trender hvilke farger folk kjøper, men hvite og mørke benkeplater er mest populært blant våre kunder nå, opplyser Linn.

Det vanligste er å gå for en sikker løsning, der benkeplaten matcher kjøkkenet for øvrig og holdes i nøytrale fargetoner. Folk sper heller på med farger i tekstiler, redskaper og annet som er lett å skifte ut.

Benkeplater i kompositt

Kompositt er et bearbeidet steinmateriale som består av steinmel, bindemiddel og farge. Dette gjør kompositt til et av de hardeste materialene du kan velge. Det er også tilgjengelig i en rekke farger som du ikke finner i naturstein, og det har nesten null vannoppsugingsevne, noe som gjør det svært enkelt å rengjøre.

– Kompositt er et godt og rimeligere alternativ til steinplater, sier Linn. – Det kan skreddersys og er et av de hardeste materialene du kan velge, men prisen kan ofte overgå naturstein.

keramisk-benkeplate

Snakk med fagfolk i snekker'n, og få gode råd

Når du velger benkeplate til kjøkkenet ditt, bør du vurdere både funksjonalitet og estetikk. Stein og kompositt gir et eksklusivt utseende og er svært holdbare, mens tre gir en naturlig og varm følelse. Keramikk er det mest slitesterke, mens laminat gir en god kombinasjon av pris og funksjonalitet. Uansett hva du velger, er det viktig å tenke på hvordan materialet vil fungere i ditt daglige liv og hva slags vedlikehold det krever.

For å finne den perfekte benkeplaten til ditt kjøkken, kan det være lurt å snakke med oss i Snekker’n eller besøke en av våre butikker. Våre spesialister på kjøkken og benkeplater kan gi deg råd og veiledning basert på dine spesifikke behov og preferanser.