Search
Close this search box.

5 tegn på at du bør bytte vinduer

Dårlige vinduer står ikke bare for mye av varmetapet, de kan i verste fall være helseskadelige. Vinduer har en levetid på 20 til 30 år. Når det går mot slutten av denne levetiden, dukker det opp noen tegn som forteller deg at det er på tide å bytte...
Dårlige vinduer står ikke bare for mye av varmetapet, de kan i verste fall være helseskadelige.

Vinduer har en levetid på 20 til 30 år. Når det går mot slutten av denne levetiden, dukker det opp noen tegn som forteller deg at det er på tide å bytte. Vi har funnet frem de mest vanlige.

Ta «helsesjekken» på vinduene dine med sjekklisten nedenfor, eller spør om råd hos din nærmeste Snekkern forhandler.

1. Vinduet er punktert

Punktert vindu kjennetegnes av kondens mellom glasslagene i vinduet. Denne fukten kan føre til råte, som igjen kan bety at du må bytte ut mer enn kun vinduet hvis du venter for lenge. Et punktert vindu mister dessuten mye isoleringsevne, og det synes på fyringskostnadene.

2. Det trekker fra vinduet

Et annet tegn på at vinduene burde byttes, er at du opplever trekk og kaldras. Trekken skyldes som regel dårlig isolasjon rundt vinduet, mellom karmen og veggen. Det kan også trekke på grunn av dårlig tetting mellom karmen og vindusrammen. Kaldras skyldes imidlertid dårlig isolerte isolerglass. Her blir varm luft avkjølt av den kalde glassflaten, og den kalde luften faller ned og innover i rommet.

3. Råteskader i vinduet

Det er også vanlig at det oppstår råteskader med tiden, og det er særlig bunnkarm, bunnramme og nedre del av glasslistene som er utsatt. Slike skader er ganske enkle å avdekke med en liten kontroll. Stikk forsiktig i treverket med en spiss gjenstand. Råteskade kjennetegnes ved at treverket er mykt. 

4. Vinduene er eldre enn 20 år

Alder alene er en god indikator på at vinduene bør byttes. Gamle boliger har større varmetap enn nye, og vinduene er står for opptil 40 prosent av dette. Ifølge Enova har hus bygd mellom 1960 og 1987 faktisk tre ganger så stort oppvarmingsbehov, og nye vinduer er en god investering for å redusere fyringsutgiftene dine. Har du f.eks 2-lagsvinduer fra 80-tallet? Bytt til lavenergivinduer, og varmetapet vil kunne halveres.

Lavere strømforbruk er dessuten miljøvennlig, så du sparer både penger og miljøet ved å skifte til moderne vinduer med 2- og 3-lags glass.

5. Vinduene inneholder miljøgiften PCB

I tillegg til skader er det dessverre slik at mange av isolerglassrutene fra 1965 til 1975 kan inneholde miljøgiften PCB. Denne er forbundet med alvorlige helsefarer som fosterskader, kreft og nedsatt fruktbarhet, og skal håndteres deretter. Sjekk hvor gamle vinduene dine er ved å kikke på avstandsskinnen mellom glassene. Der skal du finne produksjonsåret preget inn.

Med tanke på det høye varmetapet vinduene står for, er det altså et smart sted å begynne. Det kan også lønne seg å etterisolere boligen.