Search
Close this search box.

Vedlikehold av vindu øker levetiden

Skap en god vane, ta en årlig sjekk av vinduene. Enten vinduene er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold. Det gjelder uansett om karmer og rammer er oljet, malt eller beiset.
Skap en god vane, ta en årlig sjekk av vinduene.

Enten vinduene er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold. Det gjelder uansett om karmer og rammer er oljet, malt eller beiset. Plei dine vinduer med omsorg, så holder de seg fine mye, mye lenger.

Her er 6 nyttige tips for å øke levetiden:

1. Husk å smøre

Smør eller olje alle beslag, ledd og glideskinner en gang i året. Da vil vinduet åpnes og lukkes mer smidig, og du unngår irriterende knirkelyder.

2. Vask skånsomt

Vær varsom under vindusrengjøringen, så du ikke skader vinduene. Skuresiden på en svamp, kan eksempelvis ripe opp vinduet. Glasset er produsert for å tåle vær og vind, men ikke nødvendigvis mye skrubbing.

3. Velg riktig rengjøringsmiddel

Bruk rengjøringsmidler som ikke er etsende eller har polerende effekt. Det kan skade glasset. Du finner et utvalg av egnede produkter i din dagligvarebutikk, eller spør om råd i din lokale Snekker´n.

4. Vær obs på microfiber

Det kan være fristende å bruke den tilsynelatende overlegne microfiberkluten, men her er det greit å være litt på vakt. Noen vinduer har selvrensende effekt (såkalt Type Bioclean), og disse foretrekker en fuktig klut.

5. Ikke bruk skarpe gjenstander

Dette punktet er i og for seg selvforklarende, men det kan være fristende å gå hardt til verks mot smuss som sitter veldig godt. Ikke fall for fristelsen. Unngå skarpe gjenstander eller annet som kan skade glasset.

 

6. Unngå maling eller beis på beslag og mekanismer

Hvis du skal male vinduene, bør du passe på at du ikke får beis eller maling på beslag og mekanismer. Det er fornuftig å sette av godt med tid. Ikke vær utålmodig med å få jobben fort unna. Dette kan spare deg for mye unødvendig etterarbeid. Husk også å ta av tetningslister, da disse kan bli porøse hvis de dekkes av maling eller beis.