Search
Close this search box.

Et godt gulvunderlag gir bedre resultat

Et godt underlag bidrar blant annet til at gulvet blir mer komfortabelt å gå på, reduserer lyden av trinn og gjør installasjonen av selve gulvet enklere.
Underlag til gulv

Et godt gulvunderlag

Hovedoppgaven til et gulvunderlag er å gi parketten eller laminaten et glidesjikt som det kan krympe og svelle fritt på, men i tillegg har det også flere andre nyttige funksjoner.

• Bidrar til at gulvet blir mer komfortabelt å gå på
• Reduserer lyden av trinn i rommet og i underetasjen
• Gjør installasjonen av selve gulvet enklere
• Bidra til å bevare låsemekanismens egenskaper på gulvet over tid

Hvorfor er det viktig med et underlag?

Under parkett og laminat skal undergulvet minimum tilfredsstille klasse PB, dvs maks høydeforskjell over en målelengde på 2 m er 3 mm.  Parketten eller laminatgulvet skal ha støtte overalt for å unngå svikt/knirk. Endeskjøter er spesielt utsatt hvis de ikke har et plant underlag. Oppå undergulvet skal man alltid legge et underlag. Her finnes det flere alternativer å velge mellom.

Støyreduksjon

Støyreduksjon er lyden som går gjennom gulvkonstruksjonen til rommet under. Trinnlydsdemping er reduksjon av lyden av trinnene en person lager i samme rommet som han/hun oppholder seg i.

Ujevnheter i undergulv

Undergulvet skal alltid tilfredsstille kravene til planhet, men små ujevnheter kan underlaget jevne ut. Generelt vil et tykkere underlag tåle større ujevnheter enn et tynt.

Varmemotstand

Hvis du har gulvvarme eller skal legge gulvet i en kald kjeller er det viktig å tenke på isoleringsevnen til underlaget. Med gulvvarme ønsker du at varmen skal gå lettest gjennom underlaget og varme opp rommet, da velger du et underlag med lav varmemotstand. Hvis du isteden ønsker å isolere litt for kulde unden ifra, skal du velge underlag som har høy varmemotstand.

Belastningsmotstand

Forskjellig underlag tåler belastning i forskjellig grad. Spesielt hvis du går for et litt tykkere gulvunderlag er det viktig å sjekke at det tåler belastning godt. Ellers vil du kunne oppleve at gulvet synker litt og det blir en glippe mellom gulv og fotlist.

Fuktsperre

Det er svært viktig at det ikke tilføres fukt i parketten eller laminatgulvet fra undergulvet, og hvis du er usikker bør du alltid bruke fuktsperre. Generelt kan man si at du alltid skal bruke fuktsperre på betong og gulvkonstruksjoner mot bakken. Du må også bruke fuktsperre hvis du har gulvvarme. 0,2 mm plast kan også brukes som fuktsperre, men er alene langt fra godt nok som underlag for parkett og laminat. Skjøtene må teipes, derfor har alle våre underlag med fuktsperre ferdig 60 mm overlapp og integrert teip. I tillegg må plasten trekkes litt opp langs veggene og klemmes bak fotlistene. Velger du plast som fuktsperre, må denne også legges med overlapp og teipes.