Search
Close this search box.

Hva er egentlig forskjellen på en vinterhage og sommerhage?

Du har sikkert hørt begrepene; sommerhage, vinterhage, hagestue, terrassetak. Ofte er begrepene brukt om hverandre, men det finnes noen vesentlige forskjeller. Vi gir deg en kort innføring i de vesentligste ulikhetene.
Vinterhage med aluminiumsprofiler og glassvegger

Du har sikkert hørt begrepene; sommerhage, vinterhage, hagestue, terrassetak. Ofte er begrepene brukt om hverandre, men det finnes noen vesentlige forskjeller som vil påvirke bruksområdet og ikke minst det økonomiske perspektivet for utbyggingen.

 

Elsker du livet i hagen, og nyte lange kvelder på terrassen? Da kan det være kjedelig at du til stadighet hindres av vær og vind. Heldigvis finnes det mange mulige løsninger dersom du har nok plass tilgjengelig, enten som tilbygg til huset, en innglassing av en verandaen, eller som et frittstående bygg ute i hagen. Uansett hvilken løsning du ser for deg kan det være lurt å avdekke endel behov i forhold til ønsket bruksmåte. Still deg gjerne spørsmålet om du ønsker en helårsløsning eller en løsning for sommersbruk.

Vi gir deg her en kort innføring i hva de vesentligste ulikhetene består i.

VINTERHAGE

En vinterhage kan benyttes hele året. Her benyttes isolerte gulv, aluminiumsprofiler og glassvegger, og kan anses som fullverdig ekstra arealer til din bolig. Her kan du møblere som du ønsker uten fare for fukt, vær og vind.  Påbygg av en vinterhage er den ideelle muligheten for å forstørre ditt eksisterende boareal, enten du vil integrere det i den foreliggende arkitekturen, ha det som påbygg for å forstørre boligarealet ditt eller som et ekstra rom ute i hagen. Med en vinterhage har du mulighet til å realisere ønsket om mer plass.

  • Helisolert og fasadegodkjent
  • Isolerte profiler og minst 2-lags glass
  • Anvendbar året rundt
  • Øker eksisterende boareal.

TERRASSETAK – EN ENKLERE LØSNING

I noen tilfelles er det kanskje nok med et terrassetak, altså uten vegger. Kravene til et terrasseoverbygg er ganske forskjellige: Når man bestemmer seg for et terrassetak, er det ofte behovet for vind- og værbeskyttelse som står i forgrunnen, men samtidig også et ønske om å nyte livet ute i det fri så lenge som mulig.

  • Beskytter mot vær og vind
  • Gjør terrassen mer anvendbar

Ved å tilføye vinkelrette, skyvbare glasselementer blir terrassetaket til en sommerstue, som beskytter mot både vær og vind fra alle kanter.

Selv om et terrassetak er beregnet til sommersbruk, så bør du forsikre deg om at det tåler godt med snølast gjennom vinteren.

SOMMERHAGE / – STUE

Sommerhage, eller hagestue som noen også kaller det, er basert på bruk gjennom vår, sommer og høst, altså sommerhalvåret. I motsetning til en vinterhage bruker man i slike kontruksjoner uisolert glass, som vil gjøre at det blir for kaldt for bruk gjennom vinteren. Sommerhager kan monteres rett på terrassegulv eller andre underlag for sommersbruk, så lenge gulvet er stabilt lagt.

De fleste sommerstuer er gjennomsiktig på alle kanter, slipper alt dagslyset inn og kan, om ønskelig, åpnes helt. Ved pent vær beholder du friluftsfølelsen, mens den gjennomsiktige, vinkelrette innglassingen sørger for god beskyttelse mot vind og regn ved vekslende vær. Samtidig byr sommerstuer på en flott mulighet til å overvintre hagemøbler eller planter under tak.

  • Beskytter mot vær og vind og holder på varmen
  • Profiler og glass er ikke varmeisolerende
  • Anvendes i sommersesongen, vår til høst
  • Gjør terrassen mer anvendbar

BRUK FAGFOLK MED EKSPERTISE

Montering av vinter- og sommerhager og terrassetak krever ekspertise, og vår anbefaling er at du bruker fagfolk med ekspertise på denne type produkter. På denne måten sikrer du kvaliteten i arbeidet og at garantier er gjeldende.

Hos Snekker’n får du alltid snakke med en kompetent fagperson.

PLANLEGG GODT

Et godt planlagt produkt sikrer fornøyde brukere. Tenk godt gjennom hvordan du vil bruke din hagestue-løsning før du kontakter forhandler, da vil de lettere kunne guide deg til rett type produkt i forhold til dine behov. Gjør også litt research i forhold til kvalitet. Det finnes mange tilbydere av vinterhager og hagestuer, men det kan være store kvalitetsforskjeller.