Search
Close this search box.

Orden i garasjen – Slik gjør du det!

Tiden er inne for å tenke mindre ting i garasjen og mer oversikt. Her er noen råd på veien for en ryddigere garasje.
Garasje som trenger opprydding

Tidene er ikke som de en gang var. De fleste av oss ikke trenger strengt tatt ikke lengre at garasjen er stappfull av unødvendig ting og verktøy. Vi kjøper flere tjenester enn før og ønsker å bruke tiden på de viktige tingene i livet. Mange av oss sender nå heller sykkelen på sykkelverksted enn å mekke på den selv. Og hvor mange skipar trenger egentlig den gjennomsnittlige nordmann?

Tiden er inne for å tenke mindre ting og mer oversikt. Det er tid for orden i garasjen! Her er noen råd på veien:

1. Sett av tid i kalenderen

Jo da, det kan butte imot noen ganger, men for en herlig følelse når det først er gjort. Sett av tiden i din kalender. Se på yr.no, og finn en gråværsdag. Gjør det til en hyggelig dugnad, enten du er alene, inviterer noen venner eller tar det som en familieaktivitet. Finn frem den trådløse høytaleren, last ned en god spillerliste, planlegg for litt godt å drikke og bestill en pizza som belønning. Visste du at mange små barn elsker å være med på slike dugnader?…spesielt om det lover noe godt underveis eller i etterkant.

2. Gjør nødvendige forberedelser

Hvem kjenner seg vel ikke igjen i å ha startet på prosjekter og selvfølgelig mangler helt essensielle ting for god gjennomføring? I et oppryddingsprosjekt som dette er det smart å forberede seg med f.eks. har:

  • Søppelsekker og esker til kast/sortering
  • Småbokser for sortering etter ryddingen
  • Verktøy, hvis man skal montere nye hyller/opphengssystemer
  • Innredning, dersom man tenker å skape en ryddig garasje
  • Arbeidshansker/arbeidsklær

For mange, spesielt om du har liten plass, kan det være nyttig å lage seg en liten plantegning over ønsket garasje. Dette spesielt om du har tenkt til å sette opp nye hylle- og opphengssystemer.

3. Rydd – sortér – selg – kast

Lag deg en liten arbeidsplan, enten på papir eller i hodet. Gå systematisk gjennom ting for ting, og hylle for hylle. Sett klar noen store sorteringsesker/kasser og søppelposer. Er du ekstra organisert som person, så merker du de med «Kast», «Selg», «Gi bort» og «Sortèr».

Kvitt deg med alt unødvendig utstyr og annet som bare står og opptar plass. Hvor lenge skal en ting ha stått uten å bli brukt før den kastes? Kan være greit å gjøre seg opp noen tanker før du starter. For noen krever det også litt innsats å kunne skyve de nostalgiske følelsene litt til side under en slik dugnad.

Norsk klima krever kvalitet

Den solide Garasje- og bodinnredningen fra Fossbad tåler tungt utstyr. Den er tross alt produsert i Foss Fabrikker på Birkeland utenfor Kristiansand, hvor flere av de ansatte har over 40 års erfaring med produksjon av fuktsikre møbler. Og garasjemøbler bør være fuktsikre for å tåle det norske klimaet, hvor vi mesteparten av året har svært fuktig og skiftende værforhold.

I tillegg til den høye kvaliteten, tør vi påstå at du ikke finner en garasjeinnredning med lekrere design enn denne på markedet.

Resultatet kan bli en drøm av en garasje, som er så ryddig og oversiktlig at den kan bli som et ekstra oppholdsrom. Nå får du endelig orden i garasjen. Kanskje tiden er inne for å få hengt opp darttavlen og invitere gutta over på en runde dart i garasjen?

Selg unna eller gi bort på finn.no, eller gi bort brukbare saker til venner og kjente. Ta gjerne bilder av dem med en gang, så slipper du det når du skal lage annonsene.

Vær litt kritisk og kast ting som er ødelagt og oppbrukt. Nb! Husk kildesortering. Enkelte saker må leveres på Gjenvinningsstasjoner.

Ja, det kan være en slitsom prosess, men en fornøyelse for både deg og din partner når jobben endelig er gjort.

4. Organiser!

Når gammelt rot er rensket og sortert, skal det gjenstående inn igjen. Noen velger å rydde alt ut og så inn igjen, mens andre tar hylle for hylle. Finn metoden som passer for deg.

Plasser ting som hører sammen eller er i samme kategori/sesong, på samme sted, så langt det lar seg gjøre. På denne måten husker du bedre hva du faktisk har, og det er lettere å finne ting når du trenger det, så slipper du å løpe ned Biltema og kjøpe det samme på nytt.

Legg små ting i sorteringsbokser, gjerne gjennomsiktige for bedre oversikt. Sett ting du bruker sjeldent lenger bak, langt ned eller langt opp. Det du bruker ofte bør du gjerne ha mest mulig i øyehøyde.

5. Lag hyllesystemer – bygg i høyden

Mange vil ha plass nok til å kunne benytte noe av veggplassen til hyller og oppbevaring. Om ikke på alle sider, så kanskje på èn av dem eller i front av garasjen. Husk bare å beregne nok plass til å komme inn og ut av bilen. Hvis du skal bygge ny garasje, tenk gjennom bruken og plassbehov godt i forkant.

Med en praktisk garasjeinnredning kan du får mer orden og oversikt i garasjen din. Det finnes mange ulike hylleløsninger på markedet, og mange av dem, kanskje de fleste, er åpne løsninger. Men hvis du ønsker et enda ryddigere og stiligere preg i din garasje, så burde du vurdere skap- og skuffesystemer, som f.eks. fra Fossbad. Den praktiske og pene innredningen fra Fossbad bygger bare 48 cm i dybden, inkludert benkeplate, og monteres rett på vegg. På denne måten frigjør du gulvplass og skaper god romfølelse.

Bruk mest mulig skuffer i garasjeinnredningen

Solide skuffer i nederste del av innredningen er ofte å foretrekke. Med romslige skuffer skaffer du deg god oversikt og det er lett å holde orden. På denne måten blir ikke ting stående utilgjengelig bakerst og nederst i et skap. I skuffene kan du også oppbevare ting som slalåmstøvler, skøyter og redningsvester, som for flere av oss i perioder av året brukes daglig.

6. Utnytt vegger og tak

Ikke glem at mange saker kan henges opp, og på den måten frigi nyttig plass på gulvet og i hyllene. Butikker som Biltema, IKEA, Clas Ohlson, Rusta etc tilbyr praktiske og pene opphengstavler, kroklister og systemer for vegger, som er perfekt til å henge opp alt fra småting, verktøy, hageredskaper, ski og sykler. Dette er fin måte å utnytte de øverste delene av veggen, oppunder taket.

Har du nok takhøyde, finnes det også fine løsninger for oppheng i taket, blant annet til skibokser, ski, og andre lange saker. Pass bare på at det ikke kræsjer med garasjeporten.

7. Alternativ: Skjul rotet med en skyvedør

For de som er heldige å ha god plass innerst i garasjen, og som virkelig ønsker et «rent» uttrykk, kan det settes opp fine skyvedører med speil, som både skjuler alt rot bak, og som gir mer romfølelse.