Search
Close this search box.

Vedlikehold gjelder også for takvinduer

Som det meste annet må også takvinduer vedlikeholdes for at de skal vare lenge. Husk å ta en jevnlig sjekk av dine vinduer.
VELUX takvinduer vedlikehold

Vedlikehold av hvitmalte og klarlakkerte furuvinduer

Som det meste annet må også takvinduer vedlikeholdes for at de skal vare lenge. Hvitmalte og klarlakkerte furuvinduer er overflatebehandlet fra fabrikk, men bør få en behandling hvert fjerde år eller ved behov. Overflatene rengjøres med vanlig husholdningsmidler, og maling og lakk fjernes med egnede produkter.

Rent og tørt treverk påføres ny grunning(gjelder kun ved maling) og et lag med vannbasert akryllakk/maling (følg alltid produsentens anvisninger). Samme metode brukes dersom du ser at malingen eller lakken er skadet enkelte steder rundt vinduet. VELUX har et reparasjonssett med original lakk eller maling som kan bestilles hos din nærmeste forhandler.

Når du behandler treverket, er det viktig å beskytte pakningene for å hindre at lakken/malingen smitter av på pakningene og gjør dem stive/harde, slik at de ikke fungerer som de skal. Det kan også være lurt å sjekke pakningene dersom du har et vedlikeholdsfritt vindu med polyuretanbelegg – pakningene hjelper til med å holde vinduene lufttette.

Annet vedlikehold

Alle VELUX takvinduer har den unike lufteklaffen i toppen av vinduet – denne har et luftfilter som bør sjekkes og enkelt kan vaskes med vanlig rengjøringsmidler. I tillegg har lufteklaffen en pakning som bør skiftes ved behov. Nytt filter og ny pakning kan også bestilles hos din nærmeste forhandler

Som for tak generelt og vanlige takrenner, så er det også viktig å sørge for at vannet alltid kan renne av taket og ned i avløpsrennene rundt et takvindu.

Blader og annet smuss skal fjernes fra inndekningen rundt vinduet etter behov og minst én gang i året, slik at regnvannet kan renne fritt.

Uansett om vinduene dine er topphengslet eller midthengslet, kan du alltid åpne vinduene midthengselt og dreie dem 180 grader for å vaske dem utvendig. Alle VELUX takvinduer kommer med et skåte, som du skyver inn i tilegnede hull på sidene i karmen. Disse låser vinduet i vaskeposisjon og du har begge hendene fri til å vaske.

Rengjør glasset med en myk, ren og lofri klut/pusseskinn/ikke-slipende svamp eller en ren vindusnal som ikke er av metall. Rent vann er normalt tilstrekkelig til rengjøring av glasset, men vanlige rengjøringsmidler for glassflater, uten slipemidler, kan også brukes.