Search
Close this search box.

Velg aluminium for enklere vedlikehold

Vinduer med glass i treramme har lange tradisjoner i Norge, men stadig flere velger enten aluminiumsprofil eller hel aluminiumsramme.
Vinduer fra NorDan

Vinduer i tre eller aluminiumskledning?

Vinduer med glass i treramme har lange tradisjoner i Norge, men stadig flere velger aluminiumskledning utvendig for å lette vedlikeholdet.
Vinduer med aluminium har dessuten utviklet seg mye med årene, så det er ikke lenger synonymt med et industrielt og kaldt uttrykk.

Trevinduer har lange tradisjoner

Trevinduer er et trygt godt valg som har lang levetid. Store vindusprodusenter lager vinduene med treverk som har høy andel kjerneved i tillegg til god impregnering. Dette kan gjøre deg trygg på at vinduene holder lenge og tåler de røffe påkjenningene fra det norske klimaet.

Det er imidlertid èn ting man ikke slipper unna med ved treverk; vedlikeholdet. Uansett hvor gode vinduene er, er du helt avhengig av å male dem jevnlig. Hyppigheten avhenger selvsagt av hvor på huset de står og hvordan solen steker på dem. Får de mye sol, må du oftere gå over med malingsstrøk. Fargen på vinduene gjør også en forskjell på vedlikeholdsbehovet. Mørke vinduer må vedlikeholdes oftere, blant annet fordi de er mer utsatt for synlige merker enn hvitmalte vinduer.

Moderne hus med store vindusflater

Ønsker du et enda mer moderne uttrykk, kan du vurdere helaluminium. Vinduer i helaluminium har ofte rette profiler som passer godt til moderne og minimalistiske hus, gjerne med store glassflater. På samme måte som tre/alu-vinduer er de nærmest vedlikeholdsfrie, og de trengs ikke å males i løpet av levetiden.

Velg aluminiumskledning – dropp vindusmaling utvendig

Vil du slippe arbeidet med det utvendige vedlikeholdet, bør du absolutt vurdere såkalte tre/alu-vinduer. I utgangspunktet er det helt vanlige vinduer laget av tre, men deretter er beslått med pulverlakkert aluminium på utsiden, noe som gjør de svært værbestandig. Innsiden av vinduene er fortsatt ekte trevindu. Du kan selvfølgelig velge farge selv, på både aluminiumsprofiler og trevinduer.

Den største fordelen med aluminiumsbekledde vinduer er at du ikke trenger å male vinduene utvendig. Spesielt i dagens mye omtalte tidsklemme er nok dette en egenskap de fleste setter stor pris på. I tillegg er det også praktisk med aluminium hvis vinduene utsettes for saltholdig luft, sjøvann eller hardt vær.

LItt dyrere, men ikke alltid

Prismessig har vinduer med aluminiumskledning en litt høyere pris enn trevinduer, men med tanke på tidsbesparelsene med fraværende vedlikehold, er det nok en god investering på lang sikt. I tillegg slipper du også kostnaden med maling. Noen ganger kan faktisk vinduer med aluminiumskledning  være rimeligere enn treverk, f.eks. hvis man ønsker ulike farger på inn- og utside. Årsak til dette er at det er mer manuelt arbeid forbundet med å male et trevindu i to farger.